sâmbătă, 7 decembrie 2013

Carti importante pentru un Vorbitor Public

Unul din cele mai importante aspecte ale unui vorbitor public profesionist este dezvoltarea cunoasterii in legatura cu domeniul Public Speaking-ului. Pentru a face acest lucru exista nenumarate materiale in domeniu, carti, filme, documentare si multe alte cele.

In acest articol mi-am propus sa prezint care sunt unele din cele mai utile carti pe care un Public Speaker ar trebui sa le citeasca si sa le studieze intr-o viata. Nu le voi prezenta sub forma de top 10, nici nu voi preciza ca acestea sunt cele mai bune carti in domeniu, insa ceea ce voi face se prefigureaza prin faptul ca iti voi spune care este utilitatea lor, unde poti aplica informatia prezentata si cum sa o pui in aplicare cat mai bine.

1. Carmine Gallo - The Presentation Secrets of Steve Jobs (link amazon.com)

Mai mult decat o carte despre Public Speaking. Este un manual de cercetare realizat de Carmine Gallo, unul din cei mai impresionanti coachi in presentation skills si public speaking. Analiza pe care o face Carmine Gallo, referitoare la un zeu al prezentarilor, este completa si patrunzatoare.

Sunt sfaturi practice, pe care daca le aplici vei avea doar de castigat.Singurul regret in legatura cu acest volum este faptul ca nu se gaseste inca in Romania, nici tradusa, nici in limba engleza, singura locatie fiind site-urile de e-commerce internationale, precum Amazon.

Valoreaza greutatea ei in aur.

2. Dale Carnegie - Cum sa Vorbim in Public (link elefant.ro)

Scrisa in urma cu 100 de ani, aceasta carte va ramane una dintre bazele Public Speaking-ului. Daca vrei sa inveti sa vorbesti in fata unei audiente, este important sa cumperi acest material. 

Vei invata despre cum sa iti faci introducerea, cuprinsul si incheierea, vei invata despre structura, despre cum sa infrumusetezi discursul public, cum sa tii cont de ideile principale si de structura.

Personal, atunci cand cineva doreste sa invete cum sa vorbeasca in public si ma intreaba cu ce carti sa inceapa, ii recomand cartea lui Dale Carnegie. De altfel, Dale a fost un John Maxwell al inceputului de secol XX. 

3. Chip Heath & Dan Heath - IDEI cu impact garantat (link elefant.ro)

Am fost atat de fericit atunci cand am reusit sa gasesc cartea celor doi Heath tradusa in romana. M-a bucurat mult faptul ca putem gasi asemenea carti publicate si de edituri autohtone la preturi accesibile.

Prin ce se distinge aceasta carte? Printr-o metoda, pe care daca o aplici in prezentarile tale ca si vorbitor, vei avea SUCCES garantat. Metoda este chiar acronimul SUCCES: realizeaza o prezentare care sa fie Simpla, Unexpected (surprinzatoare), Concreta, Credibila, Emotionala si Story Based (pe baza de povestiri). 
Este presarata cu nenumarate exemple practice, care intaresc metoda lor.


4. Tony & Barry Buzan - Harti Mentale (link elefeant.ro)

Un vorbitor in public, inainte de a incepe sa lucreze la prezentarea sa, are nevoie de structura si organizare. Fara structura, plutesti de la o idee la alta fara sa stii de unde vii si incotro te indrepti.

In urma cu 40 de ani, nu existau studii despre creier, decat cele legate de neuropsihiatrie, ceea ce era o problema destul de grava pentru cei de atunci. Tony Buzan si-a pus cateva intrebari referitoare la functionarea creierului nostru si a reusit sa creeze un material de exceptie.

Te poate ajuta si sa faci research in orice intreprinzi.

5. Scott Berkun - Confesiunile unui Vorbitor Public (link publica.ro)

Scott Berkun a fost unul dintre managerii de proiect de la Microsoft intre 94 si 2003, cand si-a dat demisia pentru a deveni scriitor si public speaker. Dupa cate se pare, a reusit acest lucru, ba chiar mai mult, a devenit chiar un model in domeniul vorbitului in public. 

Cand ii citesti cartea, il simti pe Scott cum ti se adreseaza tie de dincolo de pagini si cum ti se confeseaza despre acele lucruri pe care un vorbitor ar trebui sa le cunoasca, de la organizare, emotii, secrete, idei creative, si multe altele.

Apreciez editura publica pentru cartile pe care le putem gasi la ei, precum apreciez si urmatorul material.

6. Garr Reynolds - Presentation Zen (link publica.ro)

Se intampla deseori sa ai nevoie de laptop si proiector in prezentarile pe care le sustii. Din acel motiv este important sa intelegi cum sa ai mai mult impact atunci cand este vorba despre slide-urile tale, fie ca este vorba despre power point, keynote, prezi sau pdf.

Presentation Zen te ajuta sa aduci putin din simplitatea si echilibrul japonez in prezentarile tale si sa tii cont de principiile prezentarilor vizuale. Garr a fost membru al echipei Apple, fiind responsabil pentru relatiile cu grupurile de utilizatori la nivel mondial, acum preocupandu-l artele Zen.

Insasi cartea este realizata intr-un mod atat de eficient si firesc.  Eu personal dupa ce am descoperit acest material, am facut tot posibilul ca de fiecare data sa realizez prezentari vizuale cu un impact garantat la public.

7. Neil Racham - SPIN Selling (link amazon.com)

O carte foarte importanta pentru cei care lucreaza in vanzari. Neil Racham si echipa sa au analizat peste 35.000 de agenti de vanzari si au ajuns la unele concluzii care revolutioneaza lumea vanzarilor: modelul SPIN.

Noi vorbitorii in public, atunci cand ne adresam audientei, ne vindem ideile si incercam sa convingem. De aceea un astfel de model ar fi extrem de reusit pentru cei care doresc sa fie convingatori. S- situatie; P- problema; I- implicarea audientei; N- necesitatea rezolvata prin intermediul ideilor tale.

Daca intreg discursul va capata aceasta structura, iti va aduce succesul, atunci cand doresti sa motivezi, sa convingi si sa inspiri.

8. Nancy Duarte - Slideology (link amazon.com)

Despre Slideology, Garr Reynolds admite ca "este cea mai buna carte despre prezentari vizuale creata vreodata".

Faptul ca ca Garr afirma acest lucru, este o parere a unui expert, insa ceea ce descoperi in paginile sale este de domeniul exceptionalului. Sunt sfaturi, "how to do", tips and tricks, despre cum sa iti realizezi prezentarile vizuale, ca sa ai un impact cat mai mare. In plus, este presarata si cu nenumarate linkuri catre diverse locatii din internet.

Doua carti voi recomanda in permanenta cand vine vorba despre realizarea sliede-urilor si ambele sunt la un standard foarte ridicat, Slide:ology si Presentation Zen. Din pacate, momentan nu se gaseste in Romania, decat comandata de pe siteuri de specialitate internationale.

9. John Medina - Brain Rules (link amazon.com)

Cat de mult iti doresti sa afli cum functioneaza creierul nostru? Este timpul sa faci rost de aceasta carte, scrisa de John, doctor biolog molecular, care ne prezinta 10 reguli de baza in functionarea creierului nostru.

Este utila pentru vorbitorii in public, deoarece poti observa la ce sunt receptivi oamenii mai mult, ce sa nu faci ca sa iti plictisesti audienta, cum sa ii tii conectati, de ce sa folosesti imaginile in prezentarile tale si multe altele.

Eu personal de cand am descoperit acest material fac tot posibilul sa ii urmez sfaturile in trainingurile pe care le sustin, inclusiv acela in care la maximum 10 minute sa ai ceva interactiv, un joc, un exemplu in legatura cu materialul predat, o activitate interactiva. Este un secret de care chiar tin cont.

Ar mai fi si alte carti foarte utile in domeniul public speaking-ului. Daca pe acestea le-ai studiat, sa stii ca ai capatat cunoastere si informatie despre vorbitul in public, insa nu este suficient. Ai de facut ceva in plus: Sa pui in practica informatia primita, altfel sunt doar idei care nu isi vor gasi utilitatea.

Iti multumesc pentru ca ai parcurs pana la final.

Cu stima,
Razvan Curcubata - Vorbitorul in Public.

Sursa imaginilor: www.amazon.com; www.publica.ro; www.elefant.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu